Omarrondering

Vi har något mycket viktigt att berätta...

Synpunkter på marktilldelning beträffande omarrondering W101208

Naturknuten® är mycket mer än bara ett namn. Naturknuten® på Stenhagsgården i Dalarna är så mycket mer.

Vår familj bor på en gård som gått i släkten i flera hundra år, det är nog ej så unikt mot andra gårdar men jag tror faktiskt det är skillnad på släkthistoria och släkthistoria. Det har genom tiden alltid funnits livsöden och ständigt pågående förändringar, ibland motiverade men också på grund av andras storhet och där man sett möjlighet att förändra saker med hjälp av olika verktyg och omständigheter. Jag vet att min far Gerhard Östlund visste otroligt mycket om gårdens historia eftersom han var en lyssnare och växte upp som den yngste i en barnaskara på fem barn. Jag har också en hel del att berätta eftersom jag också är lyhörd och uppväxt på gården.

Jag tror på kärleken, kärleken som binder samman och skapar relation till våra sinnen känsel, hörsel, lukt, smak, syn och balans. Att leva är att leka, att leka är att leva. Leken är lika viktig genom hela livet. Vi vill med Naturknuten® göra skillnad.

När vi skrev ner våra önskemål fick vi göra avsteg från att behålla alla skiften, vi fick prioritera och välja, det är något man får lov att göra hela tiden, vissa val är banala och påverkar ej framtiden så mycket. Vissa val påverkar däremot framtiden mer och beslut som fattas gör det ibland mycket svårt att fortsätta framåt. Vissa känner sig bekväma i att följa strömmen och göra som normalt är, följa trender och det som känns mest komfortabelt för stunden. Jag tror de flesta är problemlösare och ägnar hela livet åt att lösa problem. Några är stigfinnare och ser möjligheter där andra ser problem. Att få vara med i ett flöde av möjligheter och få ha möjligheten att skapa sin egen framtid där den utstakade leden med tiden växer fram är en ynnest. Vi fick prioritera, göra val, ibland jobbiga, tuffa där egen vinning, äganderätt till vägar ut i naturen, gamla relationer till marker och platser fått ge vika och valts bort. Både jag och Åsa har gjort stora val där vi valt att utveckla och skapa Naturknuten® på Stenhagsgården. Skapa trygghet i den lilla individen i harmonisk miljö. Skapa olika rum för kreativitet, möjliggöra odling i liten skala, skapa mötesplatser. Konsten att mötas i naturen med relation till omvärlden, ekosamverkan. Vi har många idéer, tankar och drömmar och tror på det mänskliga vilket vi med hjälp av Naturknuten® kan förmedla.

Vi har gjort uppoffringar och val utefter att kunna bedriva verksamhet vilket vi tror gården kan fortsätta få leva. Vi har ca 12 ha åker och ca 25 ha skog totalt 38 ha enligt fastighetstaxering. Ert förslag är på 29 ha. Hur kan ni med vårt tidigare översänt underlag och beskrivning av gården med dess verksamhet ens komma på tanken att minska vår areal, för att sedan efter förhoppningsvis väl förankrade underlag värderingar övervägt att förändra våra skiften. För att sedan också verkställa tanken i form av ert lämnade förslag. Vi bor i Alderbäcken, vår fastighetsbeteckning är 11:2 mfl. Det är inte nog med att ni (A.S.) när jag vid lämnandet av synpunkter för några år sedan fick mej förklarat att marken omkring där vi bor nog skulle undantagas. Faktum var bara att han for i villfarelsen att vi bodde i Näsängen, det vill säga Baggarvet 1:5, jag var då tvungen gå ut ur rummet för att ta ett mycket djupt andetag och sedan återvända in i rummet och förklara att vi bodde i Alderbäcken på Stenhagsgården. Varvid han säger att vi får väl se om marken närmast bakom ladugården kommer att undantagas eller ej eftersom han ansåg att det ej var en jordbruksfastighet, nånting om 200-fastighet vilket är fastighetstyp 2-småhusenhet. Alderbäcken 11:2 är enligt fastighetsregistret typ 120 lantbruksenhet bebyggd. Vi är en mycket liten fastighet på 38 ha i det stora hela bara en avrundning men vi har tillsammans med tidigare generationer skapat en oas med otroligt mycket känslor. Det är ej storleken på fastigheten som är viktigast, det gäller att hitta den rätta känslan, skapa balans och se helheten.

Vi behöver behålla vår mark, vi har gjort uppoffringar från att ha 11 stycken skiften till nu reducerade 4 stycken skiften. Med denna mark kan vi fortsätta göra skillnad med vår verksamhet Naturknuten® och vår familj kan skapa framtid. Vi lever hela tiden i en föränderlig värld. Vi tror på småskalighet som ett komplement till större gårdar, att leva i ekosamverkan. Med hjälp av den ”lilla” gården skapa en mötesplats för det mänskliga och bygga broar mellan landsbygd och stad. Konsten att mötas ”The Art of Meeting”.

2016-10-28 21:59