Omarrondering

Hej,

Detta händer...

Nu har vi skickad in våra synpunkter till Lantmäteriet beträffande förslag till marktilldelning.

Vi kämpar vidare för äganderätten till vår mark och att få fortsätta bruka vår mark på vårt sätt även i framtiden.

 

Detta finns bland annat att läsa på Skogsstyrelsens hemsida,

-Hyggesfritt skogsbruk kan ses som ett komplement till trakthyggesbruk på en begränsad del av skogsmarken.

-Hyggesfritt skogsbruk bör öka i omfattning där detta är motiverat ur miljö-, kulturmiljö-, eller skötselsynpunkt eller med hänsyn till rekreationsvärden

-Sumpskog och skog som gränsar till värdefulla vattendrag och skog intill nyckelbiotoper kan också vara lämpligt att sköta med hyggesfritt skogsbruk.

-En viktig utgångspunkt i Skogsstyrelsens rådgivning är markägarens målsättning med sitt skogsbruk.

Tankar vi har om vårt skogsbruk,

-hyggesfritt skogsbruk är ett skonsamt sätt att bruka skogen vilket gör att många arter har större möjlighet att finnas kvar.

-blädningsmetoden gör också att du bibehåller skogskänslan, vilket ofta upplevs positivt i rekreationsskogar och i vissa kulturmiljöer.

-där skogen inte varit kalavverkad tidigare utan kanske bara dimensionsavverkad för länge sedan, så kallad kontinuitetsskog, har hyggesfritt skogsbruk ett särskilt berättigande.

 

Vi är med i tiden, samhällsutvecklingen och är stigfinnare.

I dagens samhällsutveckling kan marken ha flera användningsområden.

Följande går att läsa på Skogsstyrelsens hemsida,

”Forskning visar att gröna miljöer har positiva effekter på den fysiska, psykiska och den sociala hälsan. Störst verkan av de positiva effekterna får människor med nedsatt allmänfunktion. I dag använder flera kommuner och landsting naturen som resurs för arbetslivsinriktade insatser, friskvård, rehabilitering och omsorg.

Att naturen ger positiva effekter på hälsa och välbefinnande har varit välkänt långt tillbaka i historien. Naturbaserad rehabilitering i olika former har förekommit på många ställen runt om i välden, men att använda skogslandskapet som rehabiliteringsmiljö och omsorgsmiljö i dagens moderna samhälle är dock ännu ett relativt nytt område och är fortfarande under utveckling”.

Vi har så få hektar mark, så om vi vill leva på vår fastighet behöver vi vara kreativa och se möjligheter, vilket vi nu satsar för fullt på.

Skog, friluftsliv, naturupplevelser, levande landsbygd, öppna landskap, biodling och livsviktig pollinering, mångfald av växt och djurliv, mångfald av människor, vi värnar om den svenska allemansrätten och uppmanar ”Take nothing but pictures and Leave nothing but footmarkes”. Detta behövs för att vi människor ska ha möjlighet att känna harmoni, lugnet, njuta av vyer, hämta styrka, få energi, livskraft…

Ja, leva på jorden!

Före omarrondering har vi 11 skiften vilket med vårt förslag nu reducerats till totalt 6 skiften.

Det har varit och är fortfarande en tuff resa att förverkliga drömmar och visioner.

I samspel med vår gård och dess skiften tror och hoppas vi att vi kan vara en tillgång för äldre

och nästa generation.

Det är oerhört viktigt för fastigheterna att vi får behålla angivna skiften och att vi får behålla samma areal efter omarronderingen.

2016-12-05 00:34